Wat kost een hypotheekadvies?
FiscAlert april 2013 | jrg 19 nr 4 | p.16
huis & hypotheek
Wat kost een hypotheekadvies?
Provisie op hypotheken en andere ingewikkelde financiële producten is tegenwoordig verboden. U krijgt dus gewoon een rekening voor advies. Maar waar moet u op letten en, niet onbelangrijk, wat moet het kosten?
Nog niet zo lang geleden was hypotheekadvies ‘gratis’ en werd de adviseur betaald uit de provisies op de hypotheek en wat er verder nog aan kapitaalverzekeringen en andere financiële producten was meeverkocht. Die ondoorzichtige manier van geld verdienen is sinds dit jaar — terecht — verboden. Door het wegvallen van de provisies zouden financiële producten in de regel goedkoper moeten worden. Dat denkt ook de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Transparante prijzen wakkeren de onderlinge concurrentie aan, en daar was het allemaal om begonnen.
Het nadeel is natuurlijk dat u het bonnetje te zien krijgt en dat de bekendere hypotheekadviseurs voor een nieuwe hypotheek veelal tussen de 2.000 en 3.000 euro vragen voor advies. Dat lijkt veel, maar weet wel dat u in het verleden vaak meer betaalde via de provisie die in de hypotheek verborgen zat. Zo verdiende DSB — niet als enige bank overigens — astronomische provisies op veel te hoge hypotheken, koopsommen en verzekeringen, waardoor mensen in grote financiële problemen kwamen.
Het handige van apart betalen voor advies en product: u betaalt nu voor minder advies ook daadwerkelijk minder. Vooral mensen die veel van hypotheken weten, kunnen dus besparen op hypotheekadvies.
Goed voorbereiden
- Om het hele artikel te kunnen lezen moet u inloggen.
- Heeft u nog geen abonnement? Bekijk onze aanbiedingen
- Heeft u wel een abonnement, maar nog geen account? Maak dan een account aan