01 september 2017

Wat levert aflossen u op?

FiscAlert september 2017 | jrg 23 nr 7 | p.23

huis & hypotheek

Wat levert aflossen u op?

De lage spaarrentetarieven van dit moment zijn een goede aanleiding om eens te kijken hoeveel geld u kunt besparen door uw aflossingsvrije hypotheek (deels) af te lossen.

Met de huidige lage spaarrente is het wellicht een goed moment om eens kritisch naar uw aflossingsvrije hypotheek te kijken. Soms kan het aflossen van een (rest)hypotheek namelijk duizenden euro’s per jaar schelen, vooral als u spaargeld vrijwel werkloos op de plank heeft liggen. Dat scheelt vermogensrendementsheffing (uw geld verdwijnt van box 3 naar box 1).

Rente
De hypotheekrente is hoger dan de spaarrente. Dat is op zichzelf niet erg, mits de belastingteruggaaf dat verschil compenseert. Is dat niet het geval, dan is aflossen het overwegen waard.

Voorbeeld
Stel, boven de vrijstelling (€ 25.000 p.p.) heeft u € 50.000 aan spaargeld dat u niet echt nodig heeft. Dit box 3-vermogen is op dit moment bij u belast met 0,86% vermogensrendementsheffing. U kunt kiezen: de aflossingsvrije hypotheek (rente 2,4%, 10 jaar vast) deels aflossen met het spaargeld of de hypotheek aanhouden. Op een deposito (looptijd 10 jaar) kunt u 1,7% rente krijgen.

Zou u de hypotheek aanhouden, dan ziet het financiële plaatje er als volgt uit: