02 december 2018

Zelf uw hypotheek regelen? Pas op!

FiscAlert december 2018 | jrg 24 nr 10 | p.27-29

huis & hypotheek

Zelf uw hypotheek regelen? Pas op!

Het lijkt simpel, maar gedurende het traject kan het toch ineens heel anders lopen als u zelf uw hypotheek wilt afsluiten. Aan de hand van praktijkvoorbeelden laat hypotheekexpert Jeroen Wolfsen van Moneywise.nl zien waar u zoal rekening mee moet houden.

Tekst: Jeroen Wolfsen

Zonder advies je eigen hypotheek regelen? Het kan. Dat noemen we ‘execution only’. Veel mensen spreekt dit aan. Omdat ze denken dat ze het zelf wel kunnen, maar vooral — we blijven Nederlanders — omdat het goedkoper is.
Laat ik voorop stellen dat het zeker mogelijk is om je hypotheek zonder advies te regelen. Maar denk daar vooral niet te licht over. Een belangrijk onderdeel van het verkrijgen van de hypotheek is het rondkrijgen van de financieringsopzet. In de financieringsopzet staat de kooprijs van de woning, wat de kosten van een eventuele verbouwing zijn en wat de kosten koper zijn. Al deze kosten worden bij elkaar opgeteld en daar trekt u de hypotheek vanaf. Wat u tekort komt, moet u betalen uit eigen middelen. Dat die middelen aanwezig zijn, moet u vooraf aantonen. En hier gaat het nogal eens mis. Een aantal praktijkvoorbeelden:

Overbruggingshypotheek, de overwaarde uit uw bestaande woning gebruiken