01 mei 2013

Zo helpt u uw kind aan een huis

FiscAlert mei 2013 | jrg 19 nr 5 | p.12-14

huis & hypotheek

Zo helpt u uw kind aan een huis

Er zijn meerdere mogelijkheden om uw kind te ondersteunen bij het kopen van een huis. Sterker nog: u helpt niet alleen uw kind, zelf kunt u er ook beter van worden.

‘Het is voor starters op de woningmarkt de laatste jaren niet eenvoudiger geworden. Door de strenge hypotheeknormen en de hete adem van de Autoriteit Financiële Markten in de nek, zijn banken tegenwoordig een stuk voorzichtiger met geld lenen, ook voor het eigen huis’, schreven wij in april 2011. Inmiddels zijn de regels verder aangescherpt. We hebben nu ook te maken met fiscaal verplicht (en minimaal annuïtair) aflossen van nieuwe hypotheken. Hierdoor stijgen voor nieuwe hypotheken de maandelijkse lasten en is het voor starters — zelfs al zijn de huizen door de crisis aanzienlijk in prijs gedaald — nóg lastiger is geworden om bij banken geld te lenen. Gelukkig kunnen ouders hun kinderen een handje helpen. Hetzij door te schenken, hetzij door te lenen. We zullen beide manieren behandelen.

LET OP: Voor welke manier u ook kiest om uw kinderen financieel bij te staan, altijd geldt: help uw kind alleen met geld dat u niet (en, in het geval van lenen: niet op korte termijn) nodig heeft.


Schenken
Geld schenken aan uw kinderen kan geld kosten in de vorm van schenkbelasting (afhankelijk van het bedrag 10 tot 20 procent). Tenzij u binnen de jaarlijkse vrijstelling van 5.141 euro blijft (2013), maar met dergelijke bedragen schiet het allemaal niet erg op als uw kind een woning wil kopen.