08 april 2018

Zo regelt u rentekorting

FiscAlert april 2018 | jrg 24 nr 4 | p.18-19

huis & hypotheek

Zo regelt u rentekorting

Veel mensen betalen te veel voor hun hypotheek zonder dat ze het zelf weten. Vaak kan de risico-opslag eraf. Bij u ook? Check het zelf!

Het zal u niet zijn ontgaan: de huizenprijzen zijn de laatste jaren weer flink aan het opkrabbelen uit het dal waarin ze door de crisis waren terechtgekomen. Zeker, het gaat beter met de economie, maar voor een deel ligt de oorzaak van de stijging in het kunstmatig laag houden van de rente door de ECB. En dus kan het zijn dat u de komende jaren vast zit aan uw hypothecaire lening van 4,6 procent, terwijl uw nieuwe buren de helft van dat percentage betalen.
U kunt voor een nieuwe hypotheek natuurlijk gewoon verhuizen. Of alleen de hypotheek oversluiten (met eventuele boeterente). Maar wist u dat er ook nog een simpele manier is om de rente te verlagen? Als uw huis sinds de aankoop stevig in waarde is gestegen of als u heeft afgelost, is de verhouding tussen de waarde en de hypotheek wellicht zodanig, dat u in aanmerking komt voor een rentekorting. Hypotheekverstrekkers rekenen namelijk opslagen voor tophypotheken (leningen waarvan het bedrag hoger is dan een bepaald percentage van de waarde van de woning, vaak 60 procent). Hoe hoger de hypotheek ten opzichte van de waarde van de woning, hoe hoger de opslag.

LET OP: Bij hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) blijft de risico-opslag vaak achterwege (zie ook de noot onder de tabel). U heeft dan geen recht op rentekorting bij een waardestijging van uw woning.

LET OP: Bij (bank)spaarhypotheken leidt een renteverlaging automatisch tot een hogere premie/storting, omdat het gespaarde kapitaal minder rendeert. Als u al veel kapitaal heeft opgebouwd, is aanpassing van de rente vóór het einde van de lopende rentevastperiode bij deze hypotheekvormen dus geen goed idee.


Voordeel