12 mei 2018

13 tips & trucs voor toekomstige AOW’ers

FiscAlert mei 2018 | jrg 24 nr 5 | p.26-28

pensioen

13 tips & trucs voor toekomstige AOW’ers

We moeten steeds meer zelf doen om van een onbezorgde oude dag te kunnen genieten. En zo doet u dat het best.


1
Zorg voor overzicht

Op mijnpensioenoverzicht.nl staat bij welke pensioenuitvoerders u pensioen heeft opgebouwd en hoeveel u en uw eventuele partner aan pensioen krijgen. Hoewel dit een prima hulpmiddel is om in één oogopslag te zien wat u aan pensioen mag verwachten, is het overzicht niet altijd juist en volledig. Onder het tabblad ‘Mijn pensioenuitvoerders’ kunt u zien wanneer uw gegevens voor het laatst door de pensioenuitvoerders geactualiseerd zijn. Uiteindelijk is en blijft de beste bron uw pensioenuitvoerder.

Wilt u een gezamenlijk overzicht van u en uw partner? Op de site www.mijnpensioenoverzicht.nl kunt u dat maken via het tabblad ‘Gezamenlijk pensioen’.


2
Bewaar uw overzichten zorgvuldig

Werknemers die tijdens hun leven van werkgever veranderen, hebben vaak recht op pensioen van verschillende pensioenfondsen en -verzekeraars. Als het goed is heeft u overzichten gekregen van de opgebouwde pensioenrechten. Bewaar ze goed, dan weet u tenminste waar u recht op heeft. En heeft u ook koopsom- en/of lijfrentepolissen? Bewaar ze op een veilige plaats: zo weet u precies bij welk fonds of welke verzekeraar u recht heeft op welke bedragen. En vertel uw echtgeno(o)t(e) of partner wat u bij wie aan pensioen heeft opgebouwd, en waar de informatie ligt. Voor als u iets overkomt.

Op www.mijnpensioenoverzicht.nl kunt u in één oogopslag zien wat u heeft opgebouwd (bruto!). Heeft u ook lijfrenteverzekeringen? Maak dan een account aan op www.mijnverzekeringenopeenrij.nl. De site is nog in de testfase, maar uiteindelijk doen bijna alle verzekeraars mee en is het mogelijk om hier een overzicht van uw lijfrentes samen te stellen (met uitzondering van bancaire lijfrentes).


3
Spijker uw pensioen bij