10 oktober 2017

E.H.B.V.L. (Eerste Hulp Bij Vrijvallend Lijfrentekapitaal)

FiscAlert oktober 2017 | jrg 23 nr 8 | p.26-29

pensioen

E.H.B.V.L.*

* eerste hulp bij vrijvallend lijfrentekapitaal

Vooral aan het eind van het jaar expireren de lijfrentepolissen. Valt uw lijfrentekapitaal binnenkort vrij, ga dan nu al bedenken wat u ermee wilt doen.

Tekst: Jeroen Wolfsen

Vrijvallend lijfrentekapitaal levert in de praktijk nogal eens hoofdbrekens op. Niet alleen omdat de fiscale spelregels de afgelopen jaren aardig zijn gewijzigd, maar vooral omdat het hele speelveld is veranderd! Om te beginnen is de rente momenteel historisch laag, wat een negatieve invloed heeft op de hoogte van de uitkeringen. Daar staat tegenover dat waar u vroeger verplicht naar een verzekeraar moest, u met uw lijfrentekapitaal tegenwoordig ook bij banken terecht kunt (bancaire lijfrente). Omdat banken minder kosten hebben, levert dat in vrijwel alle gevallen méér op dan bij een verzekeraar. De lijfrentemarkt is trouwens in een paar jaar tijd grotendeels overgenomen door de banken. Verder maakt het in 2013 ingevoerde provisieverbod dat u niet langer ‘gratis’ advies of offertes kunt krijgen van adviseurs en tussenpersonen.
Het goed onderbrengen van uw vrijvallende lijfrentekapitaal blijkt in de praktijk een hele klus. Wilt u weten waar u allemaal mee te maken kunt krijgen en waar u rekening mee moet houden? Lees dan verder.

AOW-leeftijd bereikt
Heeft u de AOW-leeftijd bereikt en valt uw lijfrentekapitaal vrij? Dan heeft u twee mogelijkheden: u begint direct met uw lijfrente te laten uitkeren of u kiest ervoor om de uitkeringsfase nog een aantal jaren uit te stellen.

Uitkeren