01 december 2021

Fiscaal voordelig schenken

FiscAlert december 2021 | jrg 27 nr 10 | p.12-15


schenken & erven

Fiscaal voordelig schenken

December is traditiegetrouw de maand waarin de meeste schenkingen plaatsvinden. Lees onze 15 tips & trucs en maak optimaal gebruik van de mogelijkheden!


1. Benut de jaarlijkse (dit jaar hogere!) vrijstelling
Door jaarlijks gebruik te maken van de schenkingsvrijstelling kunt u flink besparen op de erfbelasting. Een prettige bijkomstigheid is dat in 2021 de jaarlijkse schenkingsvrijstelling € 1.000 hoger is dan in andere jaren. Ouders kunnen hun kinderen dit jaar dus tot € 6.604 belastingvrij schenken! Het maakt daarbij niet uit hoe oud uw kind is en u hoeft voor deze schenking ook niet naar de notaris. Van de schenking hoeft de ontvanger ook geen aangifte te doen. Wilde u méér schenken dan de vrijstelling? Ook dat kan zonder gedoe: schenk in december het bedrag van de jaarlijkse vrijstelling en in januari nóg een keer (u gebruikt dan de schenkingsvrijstelling van volgend jaar). Zo kunt u in een kort tijdsbestek een aardig stuk(je) van uw vermogen — belastingvrij — naar uw kinderen doorschuiven.


2. Vergeet de kleinkinderen niet
Een schenking die eerst naar uw kind gaat en later alsnog bij uw kleinkind terecht komt door middel van een schenking of door vererving, is fiscaal niet efficiënt. Schenkt u direct aan uw kleinkinderen (dit jaar belastingvrij € 1.000 méér dan normaal, namelijk € 3.244) dan bespaart u dubbel belasting!


3. Schenk ook aan anderen