13 mei 2020

25 basisregels bij beleggen

FiscAlert mei 2020 | jrg 26 nr 5 | p.20-23


sparen & beleggen

25 basisregels bij beleggen

Ook in turbulente beurstijden is beleggen een goede manier om vermogen op te bouwen. Maar hoe pakt u het verstandig aan? Door onze tips te lezen, ééntje voor elk jaar dat we bestaan.


1
Doe uw huiswerk

Ga niet over één nacht ijs. Gedegen kennis is essentieel, ook bij beleggen. Daarom is het beste advies om u voor te bereiden: lezen, lezen en nog eens lezen. Oriënteer u altijd. Download prospectussen en aanverwante informatie, google wanneer u iets niet begrijpt of om informatie te controleren en vergeet het belangrijkste adagium niet: Bij Twijfel Niet Doen!

Begin met Beleggen voor Dummies, geschreven door onze ‘eigen’ Hans Oudshoorn. Dit boek is onderdeel van de selectie van aanbevolen beleggingsliteratuur, te vinden op www.fiscalert.nl ➤ downloads.


2
Stel uw doel(en) vast

Waar heeft u het geld straks voor nodig: voor uw pensioen, om uw hypotheek af te lossen, voor de studie van de (klein)kinderen of zomaar? Of wilt u misschien beleggen voor een zeilboot, of een camper om na uw pensionering de wereld in te trekken? Zet al uw doelen onder elkaar, het doel met de hoogste prioriteit bovenaan. Maak een schatting hoeveel elk doel u gaat kosten en op welk moment in uw leven u het geld wilt hebben. Bedenk daarbij dat het niet altijd mogelijk is àlle doelen te bereiken en dat belangrijke doelen wat meer voorzichtigheid vereisen dan minder belangrijke.


3
Bepaal uw risicoprofiel

Veel beleggers beginnen met het invullen van de portefeuille en vergeten dat het risicoprofiel belangrijker is. Wat is uw ervaring met beleggen? Hoe ver ligt uw horizon verwijderd? Ligt u wakker van dalende koersen? Moet u uw geld dan maar op een spaardeposito zetten of in uw huis stoppen in plaats van het te beleggen? Maar wist u ook dat het negatieve rendement van sparen (door rente, inflatie en belastingen) u op termijn behoorlijk wat pensioen kan kosten, waardoor beleggen misschien toch weer interessant wordt? En wist u dat u bij stijgende koersen last kunt krijgen van ‘FOMO’, oftewel Fear Of Missing Out en dat FOMO u geld kan kosten? Blijf daarom bij uw risicoprofiel want zo houdt u hoog oplopende emoties buiten de deur en krijgt u een stabiel, anticyclisch beleggingsbeleid.

Doe de risicoprofieltest op www.fiscalert ➤ downloads.


4