02 januari 2014

7 vragen over bitcoins

FiscAlert januari 2014 | jrg 20 nr 1 | p.23

sparen & beleggen

7 vragen over bitcoins

De bitcoin, een recente virtuele munteenheid, krijgt steeds meer bekendheid. Het klinkt leuk en is misschien zelfs een beetje hip. Maar is het méér dan een hype?

1. Bitcoins dus. Wat zijn dat?
Bitcoins zijn een virtueel betaalmiddel, in 2009 ingevoerd door de Japanse IT’er Satoshi Nakamoto. Zegt men. Wie deze man is en of hij echt bestaat, daar zijn de verschillende geraadpleegde bronnen het niet over eens. Hoe dan ook, de bitcoin bestaat wèl. Dat wil zeggen: in de vorm van enen en nullen en dankzij het feit dat de computers en smartphones van alle deelnemers samen het betaalsysteem beheren.

2. Kan dat zomaar?
Ja, in principe wel. U en ik kunnen alternatieve betaalmiddelen ontwikkelen en gebruiken, zolang dat niet in strijd is met de wet. Minister Dijsselbloem (Financiën) heeft op vragen uit de Tweede Kamer geantwoord dat de bitcoin ‘naar huidige criteria’ geen elektronisch geld is, omdat de virtuele munt niet door een centrale bank is uitgegeven in ruil voor ontvangen geld en ook geen vordering op de uitgever vertegenwoordigt. Maar overheden morren, want bitcoins bieden voor criminelen van divers pluimage een uitgelezen mogelijkheid buiten het reguliere (en van bovenaf gereguleerde) banksysteem om, geld de wereld rond te pompen. Regulering lijkt daarom een kwestie van tijd en dan is het nog maar de vraag wat er dan van de populariteit van de bitcoin overblijft.

3. Wat is een bitcoin waard?