05 december 2017

9 alternatieven voor sparen

FiscAlert december 2017 | jrg 23 nr 10 | p.20-22

sparen & beleggen

9 alternatieven voor sparen

Sparen levert niets meer op, sterker nog: het kóst geld. Daarom geven we u een aantal solide alternatieven voor de spaarrekening.


Veel mensen sparen voor de lange termijn om hun vermogen te laten groeien. Maar met de huidige lage spaarrentes gaat dat niet lukken: bij grootbanken krijgen we momenteel slechts — u leest het goed — 0,05% en we moeten zelfs met negatieve spaarrentes rekening gaan houden! Inflatie en vermogensrendementsheffing maken dat we fors interen op ons spaarvermogen, dus het is niet zo vreemd dat we massaal op zoek zijn naar alternatieven. Wij geven er negen.

1
Los dure leningen af
Heeft u naast spaargeld dure (consumptieve) leningen? Dat is niet handig, want u betaalt véél meer voor lenen dan u voor sparen ontvangt. Op de meeste spaarrekeningen krijgt u momenteel tussen de 0% en 0,5% rente, terwijl u voor een consumptieve lening tussen de 8% en 15% per jaar betaalt. Bovendien kunt u uw box 3-schulden nooit volledig wegstrepen tegen uw bank- en andere box 3-tegoeden, omdat daarvoor een drempel van € 3.000 per persoon geldt (2017). Los daarom uw dure (consumptieve) leningen af met uw spaargeld. Het mes snijdt dan aan twee kanten: u bespaart èn rente, èn belasting in box 3.

2
Help uw (klein)kinderen