12 juni 2018

Beleggingsproducten: welke wel, welke niet?

FiscAlert juni 2018 | jrg 24 nr 6 | p.18-20

sparen & beleggen

Beleggingsproducten: welke wel, welke niet?

Vijf voorbeelden van financiële producten die achteraf vaak luchtballonnen blijken te zijn en waar u dus maar beter niet aan kunt beginnen. En één financieel product waar u als belegger wel wat aan heeft.

Sparen levert al jaren niets meer op en daarom is iedereen op zoek naar alternatieven. Daar wordt soms handig op ingespeeld door aanbieders van financiële producten, zoals u regelmatig in onze rubriek Op de deurmat kunt lezen. Sla geen financiële flater en laat u niet verleiden door de mooie praatjes van gladde verkopers. Beleggen doet u immers met uw verstand, niet met uw emoties!


5 X NIET


1
Piramidespel en Ponzifraude

Met stip op nummer één. Een klassiek piramidespel is vrij eenvoudig te herkennen: u moet inleggen en zelf meerdere mensen werven, waarna u doorschuift naar een hoger niveau. En als u aan het begin instapt, werkt het ook nog! Maar van een echte belegging is geen sprake: de rendementen worden betaald uit de inleg van nieuwe ‘investeerders’ en bij te weinig vers bloed stort de piramide in. Wie te laat instapt, is zijn geld kwijt. Het lijkt op de Ponzifraude, vernoemd naar ene Carlo Pietro Giovanni Guglielmo Tebaldo Ponzi, beter bekend als Charles Ponzi, die bijna een eeuw geleden als immigrant in de VS miljoenen dollars ophaalde omdat hij 50 procent rendement in 45 dagen en 100 procent rendement in 90 dagen beloofde. Net als in het piramidespel betaalden de latere investeerders mee aan de rendementen van eerdere investeerders. Dit kan jaren goed gaan, zoals ex-Nasdaq-voorzitter Bernie Madoff bewees met zijn Bernard L. Madoff Investment Securities LLC. De lezingen over het hoe en waarom lopen uiteen, feit is dat hij zijn cliënten 18 miljard dollar heeft gekost. En als we de voorgespiegelde rendementen daar nog bij optellen, loopt dat bedrag op naar 65 miljard dollar. Madoff zal er niet meer van profiteren: die zit de komende 150 jaar in het gevang.


2