24 maart 2020

Blik op Beleggen - april 2020

FiscAlert april 2020 | jrg 26 nr 4 | p.30-31

Normaal gesproken is de rubriek Blik op Beleggen alleen te lezen in het fysieke tijdschrift. In verband met de bijzondere beursomstandigheden als gevolg van het coronavirus, heeft de redactie besloten deze informatie vóór de publicatiedatum online ter beschikking te stellen aan alle bezoekers op deze site.


Taoufik Boussebaa

Het coronavirus heeft geleid tot historisch grote dalingen op de beurzen. In Azië, waar relatief vroeg maatregelen werden genomen door hun eerdere ervaringen met SARS, stabiliseerden de besmettingen. Om de epidemie beheersbaar te houden voor het zorgsysteem, zijn in Europa stevige maatregelen genomen. Dat hierdoor een enorme economische schade zal ontstaan, is duidelijk. Hoe lang de situatie zal voortduren is dat niet. Hoewel deze crisis niet te vergelijken is met eerdere crises, is het belangrijk als belegger niet in paniek te raken. Hoe onzeker de situatie op het moment ook is, ook deze crisis heeft een einde en aandelenkoersen herstellen wanneer de situatie niet langer verslechtert. In dit geval zal het herstel optreden wanneer het aantal nieuwe besmettingen in onze contreien niet langer toeneemt. Intussen blijven de markten wel onrustig en zullen we extreme koersuitslagen naar boven en beneden blijven zien. Omdat de hersteldagen vaak onverwacht optreden, is het belangrijk belegd te blijven. Beleggers die uitstappen in tijden van sterke koersdalingen met het idee later weer in te stappen, pakken gegarandeerd verlies en lopen het risico de hersteldagen te missen. En dat is funest voor de vermogensopbouw op de lange termijn. Het grootste risico voor beleggers is dan ook niet de virusschok zelf, maar dat ze de verkopende partij zijn in tijden van uitverkoop op de beurzen.

‘Het grootste risico voor beleggers is niet de virusschok zelf’


Royce Tostrams

Zoals mijn collega op links (rechts voor de lezer) terecht opmerkt, is niet alleen het coronavirus oorzaak van de sterke wereldwijde koersdalingen. Ook de ontwikkelingen rondom de olieprijscreëren onrust op de aandelenmarkten. Het opvoeren van de olieproductie door Saoedi-Arabië geeft zelfs de oliereuzen veel problemen. Bewoog de koers van het Brits-Nederlandse Royal Dutch-Shell begin 2018 nog in wat zijwaartse richting en wist de koers zich prima te handhaven boven de steun 24,50, inmiddels deden beleggers Shell massaal in de uitverkoop, waardoor het aandeel ruim 45% onder de oude steun daalde. Deze daling is één van de zwaarste van het olieconcern, reden om tot voorzichtigheid te manen: zolang de dalende fase nog intact is en zich nog geen tekenen van bodemvorming voordoen, is een positie langs de zijlijn verstandig. De eerstvolgende steun hanteren wij op 10,07, de bodem van 6 maart 1996. Ook concullega ExxonMobilligt er technisch belabberd bij. Eerder liet de koers al een licht dalende trend zien, wat milde verkoopdruk signaleerde. Eind 2019 leek de koers even op adem te komen, maar na de recente doorbraak van de oude steun werd deze consolidatie snel verlaten en de dalende fase weer hervat. Met deze doorbraak heeft de koers de neerwaartse fase een extra impuls gegeven en is er een versnelling opgetreden. Het technische plaatje blijft negatief zolang de grafiek lagere toppen laat zien.

‘Ook de ontwikkelingen rondom de olieprijs creëren onrust op de aandelenmarkten’


Loege Schilder

Gezien de moeite die professionals hebben met het voorspellen van de gevolgen van covid-19, beter bekend als het coronavirus, is het lastig te bepalen wat de beurzen de komende tijd gaan doen. Zeker is dat op het moment van schrijven de angst voor het virus, maar ook de genomen maatregelen om de verspreiding te beheersen, voor ongekende koersdalingen zorgen. Spannende tijden leveren vaak goede instapmomenten. Topbelegger Warren Buffett zegt altijd: ‘Be greedy when others are fearful’.Dit is zo’n moment. We weten dat het virus onder controle komt en dat de economie zal herstellen, alleen niet wanneer. Dat biedt kansen voor kleine beleggers. Maar u moet ook nog durven. Daarom een paar tips als duwtje in de rug. Koop alleen aandelen vanbedrijven die deze crisis gaan overleven. Zoek aandelen met goede toekomstverwachtingen en vermijd aandelen van bedrijven met hoge schulden. Kijk ook eens naar aandelen met een goed dividend. Beleg voor de lange termijn met geld dat u niet nodig heeft, tijd repareert immers de tussentijdse tegenvallers (die er waarschijnlijk nog komen). En spreid uw vermogen over meerdere sectoren en regio’s Aziëis al aan het herstellen maar Noord-Amerikaloopt weken achter! U kunt eenvoudig spreiden met ETF’s en indextrackers. Misschien dalen de beurzen nog verder, maar zo haalt u er redelijkerwijs uit wat er in zit.

‘Spannende tijden leveren vaak goede instapmomenten’


Hans Oudshoorn

Twee zwarte zwanen die tegelijk neerstrijken in de beursvijver — het coronavirus en Rusland en Saoedi-Arabië die de oliemarkt laten onderlopen — dat komt niet vaak voor. Maar na elke crisis volgt herstel, en wie slim wil voorsorteren op een zonniger toekomst, kan dat bijvoorbeeld doen door te spreiden, dividend te herbeleggen en te staffelen (bij voorkeur periodiek: maandelijks of elk kwartaal instappen). Een kwalitatief hoogwaardige kandidaat om invulling te geven aan deze aanpak is het Kempen European High Dividend Fund (ISIN NL0000293348). U belegt dan voor 0,78% aan lopende kosten in 52 bedrijven met vet op de botten, van Danone tot Roche Holding, er is aandacht voor dividend (yield >5,5%) èn er is door de coronacrisis een gunstige koers-winstverhouding gekomen (<10). Per kwartaal komen de dividenden vrij die u kunt laten uitkeren of automatisch in het fonds laten herbeleggen. Heeft u liever wereldspreiding? Denk dan eens aan het Fidelity Global Dividend Fund -Y- Income (ISIN LU1169812200). De titel noteert in euro’s en u belegt voor 1,04% aan lopende kosten in 47 solide dividendbedrijven, van Deutsche Börse tot en met Schneider Electric. Het dividendrendement zwerft rond 3,5%, de koers-winstverhouding ligt rond 13,5 en ja, er is sprake van valutarisico. Er is overigens ook een variant die dividend automatisch herbelegt en valutarisico’s afdekt (ISIN LU0605515800).

‘Twee zwarte zwanen die tegelijk neerstrijken in de beursvijver, dat komt niet vaak voor’