11 juni 2012

De Nationale Bespaartest

FiscAlert juni 2012 | jrg 18 nr 6 | p.12-15

sparen & beleggen

De Nationale Bespaartest

Besparen niet leuk? Natuurlijk wel. Doe gewoon wat bij uw karakter past. Met deze test ziet u welke manier van besparen u het best zal bevallen.

Tekst: Erica Verdegaal

Zuinig aan doen: we blijken het nog te kunnen. De overheid móét wel, wij burgers doen het soms uit geldgebrek, maar vaker uit onzekerheid over de toekomst. Waarom ook niet? Net als in de jaren van na de oorlog is het geen schande meer om te praten over kosten, koopjes en buitenkansen en raken zaken als shoppen, schaamteloos genieten en lenen — wat we allemaal wel deden toen het nog geen crisis was — meer en meer buiten beeld. Tegelijkertijd sparen we tegen de klippen op. Sinds begin 2007 groeide ons nationale spaarsaldo met een dikke 40 procent tot ruim 312 miljard euro eind februari van dit jaar!
Die spaar- en bespaarzucht is dus niet alleen logisch, het is zelfs verstandig nu de koopkracht over de hele linie daalt, de werkgelegenheid krimpt, de huizenprijzen inzakken en éénderde van de huishoudens moeite heeft om überhaupt de vaste lasten te kunnen betalen.
Geld uitsparen kan op talloze manieren en het moet uw levensgeluk zeker niet verpesten. Houdt u niet van koopjesjagen? Misschien is onderhandelen over de prijs dan meer iets voor u. Haat u budgetteren? Schakel over op automatisch sparen. Bent u een sociaal type? Stort uzelf dan in de ruil- en deeleconomie. Heeft u een blinde vlek voor cijfers? Stap dan terug naar contant betalen. Voor elk type mens is er een ideale bespaarmethode — zèlfs voor de mens die een hekel heeft aan besparen!
Met de Nationale Bespaartest kunt u zelf vaststellen welke manier het best bij u past. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat u de andere tips niet hoeft uit te proberen. Hoe multifunctioneler u bezuinigt, des te meer u overhoudt...


De Nationale Bespaartest

A. Lees de volgende beweringen goed door

o Besparen is mijn hobby. Ik vind het heerlijk (1)

o De consumptiemaatschappij staat me tegen. Laten we er samen wat aan doen (2)

o Als ik boos, verdrietig of blij ben, trakteer ik mezelf vaak op iets leuks (3)

o Ik heb echt geen bespaartips nodig. Bijna niemand bespaart zo optimaal als ik (4)

o Ik hou van besparen, maar kan wel wat extra tips gebruiken (5)

o Ik wil graag besparen, maar het komt er steeds niet van (6)

o Geld overhouden is prima, maar ik ga niet miereneuken over een paar eurocenten (7)

o Ik zou graag willen besparen, maar waarop? (8)


B. Waardeer elke bewering met een cijfer van 0 tot 6

In het vakje dat voor elke bewering staat, vult u een 0 in als u het er helemaal mee oneens bent en een 6 als u het er helemaal mee eens bent. Voor wat meer nuancering kiest u een 1, 2, 3, 4 of 5. De betekenis van elk cijfer staat hierna genoemd:

1 (bijna helemaal mee oneens)

2 (meer mee oneens dan eens)

3 (niet eens en niet oneens)

4 (meer mee eens dan mee oneens)

5 (bijna helemaal mee eens)


C. De uitslag

Welke beweringen waardeerde u met een 4 of hoger? Het nummer erachter geeft de types aan waarmee u de meeste overeenkomsten vertoont. Bij die types vindt u tips en ideeën om (nog) beter te besparen. Laat ook uw partner en uw kinderen de test doen.