06 april 2017

De wijze lessen van Warren

FiscAlert april 2017 | jrg 23 nr 4 | p.18-19

sparen & beleggen

De wijze lessen van Warren

Superbelegger Warren Buffett, misschien wel de meest succesvolle belegger ooit, is goed voor zo’n 77 miljard dollar eigen vermogen. Wat is zijn geheim?

Van krantenjongen tot multimiljardair. Dat is in het kort het curriculum vitae van de man die dit jaar 87 wordt en door velen wordt beschouwd als de meest succesvolle belegger ooit. Het ‘Orakel van Omaha’ staat al jaren op rij hoog in de Forbes 400 — de lijst van de vierhonderd rijkste Amerikanen die het zakenblad Fortune jaarlijks publiceert — met een geschat vermogen van ruim 77 miljard dollar. Waar zijn drie kinderen bijna niets van zullen erven, want na zijn dood gaat 99 procent van zijn vermogen naar goede doelen.
Buffet is een ‘stock picker’. Hij bestudeert bedrijven, bepaalt hun waarde — ‘price is what you pay, value is what you get’ — en als de reële waarde volgens hem hoger is dan de marktwaarde, slaat hij toe. Berkshire Hathaway was oorspronkelijk een textielbedrijf, maar onder Buffetts leiding werd het omgesmolten tot een bijzonder succesvolle investeringsmaatschappij. De rendementen van Berkshire Hathaway zijn beter dan die van een toonaangevende index als de S&P 500. Via Berkshire Hathaway is Buffett grootaandeelhouder in The Coca-Cola Company, Heinz, American Express, Burger King en IBM, niet bepaald kleine visjes. En daarom reizen ieder jaar tienduizenden mensen die via Berkshire Hathaway beleggen af naar de Amerikaanse staat Nebraska voor de aandeelhoudersvergadering van zijn investeringsmaatschappij. Vooral om te leren. Want Warren Buffett is open over zijn beleggingsmethode. Elk jaar schrijft hij een open brief aan z’n aandeelhouders die wereldwijd minutieus wordt gelezen. Ook door ons. We hebben uit het brede aanbod voor u een vijftal nuttige tips geselecteerd.