01 december 2019

Het geheim achter indexbeleggen

FiscAlert december 2019 | jrg 25 nr 10 | p.20-23

sparen & beleggen

Het geheim achter indexbeleggen

Hoe kan het toch dat actieve beleggingsfondsen de index op de lange termijn niet verslaan? En waarom moeten we dan in de index beleggen? Indexbeleggingsspecialist Hendrik Meesman licht een tipje van de sluier op.

Tekst: Hendrik Meesman


In 1975 zag het First Index Investment Trust het levenslicht, het eerste indexfonds voor particulieren. Aanvankelijk was de belangstelling voor dit bijzondere en innovatieve beleggingsfonds maar matig. Men belegde immers in de index als geheel en niet in ‘de beste aandelen’ en het streven naar hetzelfde rendement als de index werd gezien als weinig ambitieus. De markt moet je nu eenmaal willen verslaan.
In de jaren die volgden toonde wetenschappelijk onderzoek echter keer op keer aan dat actieve beleggers op termijn de index meestal niet verslaan. De introductie van beursgenoteerde indexfondsen (ETF’s) maakte indexbeleggen voor een nog breder publiek toegankelijk, waardoor het fenomeen explosief is gegroeid. ‘The rest is history’, zoals dat heet. Sinds enkele jaren gutsen miljarden dollars uit actief beheerde beleggingsfondsen naar indexfondsen, terwijl ook van nieuw te beleggen geld tegenwoordig het overgrote deel naar fondsen gaat die op een of andere manier in een index beleggen.
De verschuiving van actief beleggen naar indexbeleggen is de grootste structurele omwenteling die de beleggingswereld ooit heeft meegemaakt. Omdat deze twee vormen van beleggen zo fundamenteel van elkaar verschillen, is de keuze tussen actief beleggen en het passieve indexbeleggen de eerste en belangrijkste beslissing die elke belegger moet nemen. Om daarbij te helpen, leggen we in dit artikel uit wat indexfondsen precies zijn en waarom ze zo aantrekkelijk zijn.

Wat is een indexfonds?