01 september 2021

Het geheim van succesvol beleggen

FiscAlert september 2021 | jrg 27 nr 7 | p.20-23


sparen & beleggen

Het geheim van succesvol beleggen

De beurzen schrijven record na record, en de lage spaarrente helpt daarbij méér dan een handje. Toch is het zaak om niet te hard van stapel te lopen. Zo belegt u verantwoord èn succesvol!


1
Stel uw doel(en) vast

Waar heeft u het geld straks voor nodig: voor uw pensioen, om uw hypotheek af te lossen, voor de studie van de (klein)kinderen of zomaar? Of wilt u met het geld een camper kopen om er na uw pensioen de wijde wereld mee in te trekken? Kortom, het hoeft niet bij één doel te blijven. Zet ze allemaal onder elkaar, het doel met de hoogste prioriteit bovenaan. Schat hoeveel geld voor elk doel nodig is en op welk moment in uw leven. En bedenk dat niet altijd àlle doelen haalbaar zullen zijn en dat het ene doel wat meer voorzichtigheid vereist dan het andere.


2
Bepaal uw risicoprofiel

Veel beleggers beginnen met het kiezen van beleggingen. Fout. U moet altijd beginnen met het bepalen van uw risicoprofiel. Heeft u beleggingservaring? Wat is uw horizon? En, niet onbelangrijk: ligt u — of, erger nog, uw wederhelft — wakker van dalende koersen? Zo ja, ga dan niet beleggen, maar los bijvoorbeeld uw hypotheek af. Dat is beter voor een uw nachtrust. En uw relatie…

Bepaal voordat u gaat beleggen hoeveel risico u bereid bent te lopen. Doe de risicoprofieltest op www.fiscalert ➤ sparen & beleggen.


3
Verdeel uw vermogen