03 september 2019

Pas op voor deze financiële valkuilen

FiscAlert september 2019 | jrg 25 nr 7 | p.20-23


sparen & beleggen

Pas op voor deze financiële valkuilen

Veel consumenten trappen in mooie (verkoop)praatjes of laten zich soms regelrecht oplichten. En dat kost een hoop geld. Dit zijn de grootste valkuilen.


1
Lenen voor consumptieve uitgaven

De reclamespotjes laten ons graag geloven dat krediet het leven makkelijker en aangenamer maakt. Het tegendeel is vaak waar. Geld lenen kost geld. Leen dus zo min mogelijk voor consumptieve uitgaven, want voor u het weet zit u de rest van uw leven in de schulden. Lenen voor gewone consumptieve geldleningen werkt een gezonde vermogensopbouw tegen. Spaar liever en geef het later uit. Uiteraard loopt u ook met een grote bocht om andere leenvormen heen, zoals kopen op afbetaling, huurkoop, etcetera. Leen wèl voor zaken die in waarde toenemen (zoals een makkelijk verkoopbaar huis of een groeiend bedrijf).


2
Te veel verzekeren

De hoofdregel is: verzeker alleen risico’s die u niet zelf kunt dragen. Toch houdt niet iedereen zich hieraan. We zien regelmatig dat mensen schadeverzekeringen hebben die elkaar — op punten of integraal — overlappen (ook als het om ziektekosten gaat). Dat is helemaal zonde van het geld, want dan betaalt u dubbel voor de dekking, terwijl u bij daadwerkelijke schade nooit dubbel krijgt uitgekeerd. Schrap al die overbodige lasten. Pak de map met uw polissen erbij en maak een lijst van alle zaken waarvoor u verzekerd bent. Zo krijgt u niet alleen een beter overzicht, u kunt nu precies bepalen wat u nog wilt verzekeren. U zult zien dat het loont!

Vergelijkingssites als www.independer.nl, www.hoyhoy.nl, www.moneywise.nl en www.consumentenbond.nl zijn goede instrumenten ter oriëntatie, om te vergelijken en ook om af te sluiten.


3
Uw hypotheekpolis klakkeloos stoppen