12 april 2016

Spaarrente naar 0%! Wat nu?

FiscAlert april 2016 | jrg 22 nr 4 | p.13-15

sparen & beleggen

Spaarrente naar 0%! Wat nu?

De spaarrente blijft maar dalen. Wat kunt u het beste doen met uw spaargeld? En wat niet?

De huidige lage rentes zijn het gevolg van het geldverruimingsbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB), die het geld nu gratis uitleent aan banken. De gedachte is dat die banken met dat geld goedkope kredieten aan bedrijven en consumenten kunnen verschaffen waarmee de haperende motor van de economie weer op stoom kan komen. De ECB heeft eigenlijk maar één doel: de inflatie in Europa rond de twee procent krijgen. De inflatie is dan onder controle, wat goed is voor de economie. Maar het is maar zeer de vraag of het ECB-beleid de gewenste vruchten afwerpt. Een ‘sprong in het duister’ noemde Nout Wellink, voormalig president van De Nederlandsche Bank, het besluit van de ECB om de belangrijkste rente te verlagen naar nul procent.
Wat er ook van zij, spaarders en pensioengerechtigden zijn er stevig de dupe van. De verwachting is dat de spaarrente komende tijd nóg verder omlaag gaat. Wat kunt u nog doen om uw spaargeld beter te laten renderen? En wat moet u vooral niet doen? Lees deze twee topvijfs en haal het beste uit uw geld.


TOP-5 WEL DOEN

1
Actief op zoek naar de hoogste rente

Heel vroeger gaven banken uit zichzelf een mooie rente op een positief saldo, al lieten ze vaak de rente langzaam en onaangekondigd teruglopen. Das war einmal, want de rente is hard op weg naar de nul. Let dus op de speciale acties van banken. Het verschil loopt al gauw op tot 0,5%, reden waarom het absoluut zin heeft om uw spaarrekening(en) ten minste één keer per kwartaal kritisch tegen het licht te houden. Bij een saldo van € 30.000 levert zo’n verschil jaarlijks € 150 euro extra op en da’s toch snel verdiend!

TIP: Hoe u de beste aanbieders vindt en waar u op moet letten, leest u in ons ‘Memorandum Veilig sparen met de hoogste rente’, te downloaden op www.fiscalert.nl ➤ downloads. Een overzicht van de actuele rentetarieven kunt u onder meer vinden op www.spaarinformatie.nl. En kijk ook eens op www.vanspaarbankveranderen.nl


2