01 september 2018

Sparen voor later? Doen!

FiscAlert september 2018 | jrg 24 nr 7 | p.16-17

sparen & beleggen

Sparen voor later? Doen!

Iedereen kan vermogen opbouwen, zelfs met een bescheiden inkomen. U dus ook. Hoe? Met de juiste ingrediënten: een beetje geld, veel discipline en ja, ook wat geduld.

Wie een paar ton wil hebben voor de oude dag, krijgt van ons standaard de volgende tip: begin zo vroeg mogelijk. Want hoe jonger je begint, des te meer vermogen je kunt opbouwen (en ja, zelfs als je niet veel verdient). Voeg daar nog wat discipline en geduld bij — de discipline om elke maand een bedrag opzij te zetten en het geduld om al dat geld te laten renderen — en ziedaar, het recept voor een onbezorgde aanvulling op pensioen en/of AOW.

Sparen
Hoe doe je dat eigenlijk, sparen? Het principe is eenvoudig. Je geeft minder uit dan er binnenkomt en je houdt spaargeld over. De praktijk blijkt vaak lastiger. Wie aan het einde van zijn geld meestal nog maand over heeft, spaart niets. Hier komt dus discipline om de hoek kijken. U kunt bijvoorbeeld de bank opdracht geven periodiek een vast bedrag over te maken naar een spaar- en/of beleggingsrekening, vlak nadat uw salaris binnenkomt. U hoeft dan niets meer te doen en het vermogen groeit ongemerkt verder. De rest van de maand zet u de tering naar de nering. Wat u niet heeft, kunt u ook niet uitgeven. Tenzij u geld gaat lenen natuurlijk, maar tegelijkertijd sparen en lenen is zeer onvoordelig.

Voorbeeld