02 december 2018

Top-10 beleggersfouten (en hoe ze te voorkomen)

FiscAlert december 2018 | jrg 24 nr 10 | p.20-23

[chapeau]

sparen & beleggen

Top-10 beleggersfouten (en hoe ze te voorkomen)

Beleggen hoeft niet eng te zijn: de meeste gruwelverhalen zijn terug te voeren op beleggersfouten. Daarom geven we u een overzicht van de tien meest voorkomende — en kostbare. En een paar handvatten om ze te voorkomen.

Tekst: Loege Schilder

De spaarrente schuurt al jaren tegen de nul procent aan. Maar de inflatie kruipt door en de Belastingdienst wil ook nog wat, dus als u uw geld op een spaarrekening heeft staan, is het rendement vrijwel zeker negatief. Al uw spaargeld in onroerend goed steken is ook weer zo wat en beleggen draagt best veel risico met zich mee, zoals we de afgelopen jaren hebben kunnen zien. Toch?
Nou, niet per se. Zeker, veel mensen deinzen terug als beleggen wordt genoemd. Meestal is dat door slechte ervaringen uit het verleden. Of de verhalen over die ene kennis die op een verjaardag vertelde hoe al zijn geld was verdwenen. Maar beleggen hoeft niet eng te zijn. We laten u zien wat de 10 meest voorkomende en kostbare beleggersfouten zijn. En we geven u de manier om ze uit de weg te gaan.

1. Beleggen zonder plan
Eigenlijk moet je beleggen vergelijken met het plannen van een reis. Om de juiste route uit te stippelen, moet u weten waar u wilt uitkomen, maar ook waar u vandaan vertrekt. De weg naar Parijs is anders voor iemand die uit Amsterdam komt dan voor iemand uit Berlijn. Pas als het startpunt en de bestemming bekend zijn, kunt u de reis plannen: de richting, de afstand en de duur van de reis. Precies zo gaat het bij maken van een beleggingsplan.
Om te weten welke beleggingen het best bij u passen, kijkt u eerst naar de huidige situatie. Waar staat u nu? Hoeveel vermogen bezit u? Hoeveel kunt u periodiek overhouden om aan de beleggingen toe te voegen? Hoe hoog zijn de inkomsten? Waar geeft u geld aan uit? Als u weet wat u heeft en wat u nog opzij kunt leggen, kunt u het doel bepalen. Is het geld nodig voor de aanvulling van pensioen, voor de studies van de kinderen of voor het aflossen van de hypotheek? Of voor alles bij elkaar? Kortom, wat heeft u waarvoor nodig en wanneer?