07 oktober 2020

Verkiezing Gouden Deurmat 2020

FiscAlert oktober 2020 | jrg 26 nr 8 | p.22-23
 

sparen & beleggen

Verkiezing Gouden Deurmat 2020

Net als elk jaar hebben we uit de door ons in de rubriek ‘Op de deurmat’ beoordeelde financiële producten drie uitblinkers geselecteerd. En u kunt bepalen wie de winnaar wordt!


Het is weer zover: de jaarlijkse verkiezing van het beste financiële product van het jaar gaat van start. U heeft daarin de beslissende stem, want u bepaalt wie de felbegeerde Gouden Deurmat in ontvangst mag nemen. Enige relativering is misschien op z’n plaats, want in onze rubriek ‘Op de deurmat’ gaat het niet zozeer om wat ‘het beste’ product is — wat het beste product is van het afgelopen jaar, is niet per se het beste product van volgend jaar — maar meer om het voorkomen van foute beleggingsbeslissingen. Als we dat met deze recensies kunnen voorkomen, besparen we een hele hoop ellende. En geld. Daar ligt dus onze primaire taak. Maar hoe vinden wij die goede financiële producten? Om dat te laten zien, nemen we u mee langs ons beoordelingsproces.

Risico en rendement
Wat de glanzende folders en glimmende verkopers ook beweren, hoge prognoserendementen kennen altijd hoge risico’s. Er moet dus om te beginnen een gezonde verhouding zijn tussen de risico’s en de rendementskansen. Hoe mooier de aanbieding is, des te voorzichtiger we worden. Als wij vooral het risico lopen en de aanbieder vooraan staat als er geld wordt uitgedeeld, is er sowieso fundamenteel iets mis. Staat een stichting of vennootschap garant, dan vragen we de jaarrekeningen op. Een garantie is immers zo sterk als de zwakste schakel, en daarom kijken we goed of de garantiebedragen daadwerkelijk aan ons kunnen worden uitgekeerd als het fout gaat. En natuurlijk kijken we ook naar de kosten, want in de praktijk blijken die de grootste invloed te hebben op de rendementen.

Oordeel
We baseren ons altijd op de feitelijke informatie die de aanbieder zelf heeft verstrekt in de vorm van een brochure, een prospectus en/of de eigen internetsite. Daarnaast doen we nog eigen research, bijvoorbeeld via de Kamer van Koophandel en met veel googelen. Dat ons oordeel altijd met feiten is onderbouwd, wil niet zeggen dat er nooit sprake is van enige subjectiviteit. Het onderbuikgevoel — aangestuurd door het gezonde boerenverstand — speelt zeker een rol in de beoordeling. Soms worden we heel erg blij van een bepaalde opzet. Dat kan een extra F’je opleveren. Maar risico, rendementskansen, kosten en haalbaarheid zijn de belangrijkste factoren. Daarnaast hechten we ook erg aan transparantie. Nog steeds zijn er aanbieders die tientallen pagina’s documentatie aanleveren, terwijl de essentiële punten ontbreken. Dat kost F’jes. Datzelfde geldt voor het ontbreken van AFM-toezicht, voor ons een indicatie dat we extra alert moeten zijn.
Soms is een product best aardig maar niet voor elke belegger geschikt en krijgt het van ons 3 F’jes: ‘alleen als het u past’. Twijfelen we aan het eind van de rit, dan belandt het product bij ons in de prullenbak, al dan niet gelezen (2 F’jes of 1 F’je). Zo simpel is het eigenlijk.

 

DE GENOMINEERDEN

De afgelopen twaalf maanden (van november 2019 tot en met oktober 2020) hebben we 32 financiële producten van onze deurmat gevist, waarvan er tien 4 F’jes en vijf de maximale 5 F’jes kregen. Voor de Gouden Deurmat Verkiezing nomineren we drie financiële producten. Na wat wikken en wegen hebben we gekozen voor drie kandidaten met elk een eigen insteek, die toch aan elkaar gewaard zijn.

Pictet Security I Acc

Het in 1805 opgerichte Pictet is met € 470 miljard aan beheerd vermogen inmiddels één van de grootste financials van Zwitserland. De Pictet Group heeft een goed oog voor ‘de markten van morgen’, zoals het op 31 oktober 2006 geïntroduceerde Security I Acc beleggingsfonds laat zien. Nog voordat hackers de voorpagina’s van kranten haalden, herkende Pictet het belang van cybersecurity. Maar er is nog een inhaalslag te maken: in 2021 zullen de jaarlijkse kosten van cybercrime naar schatting zijn opgelopen tot US$ 6 biljoen. Het fonds gebruikt de MSCI World (EUR) als referentie-index en maakt sinds de oprichting gemiddeld 10,28% per jaar, een outperformance (koerswinst en dividend) ten opzichte van de benchmark, die in dezelfde periode per jaar 6,88% scoorde. Dividenden liggen tussen 0,5-0,75% per jaar en worden automatisch herbelegd. De (verwachte) lopende kosten zijn 1,20% per jaar. Stevig, maar gegeven de resultaten verdedigbaar. U loopt een valutarisico en uiteraard ook een marktrisico, want als de financiële markten onder druk staan, zult u dat beslist merken. Dit fonds is interessant voor langetermijnbeleggers die aandelenrisico kunnen en willen dragen en die een nuance in hun portefeuille willen aanbrengen van bedrijven die zich bezighouden met de trend van cyberveiligheid. En die willen spreiden ten opzichte van klassieke techbedrijven, zoals Apple en Microsoft.


NN Health Care Fund – P

De zelfstandige vermogensbeheerder van de NN Group, NN Investment Partners, heeft interessante beleggingsoplossingen in het schap. Een daarvan is het NN Health Care Fund met een kleine half miljard aan belegd vermogen. Binnen deze serie zijn diverse smaken, maar hier gaat het om de variant voor particulieren die 30 november 2013 werd opgericht en dividend uitkeert. Wie spreiding zoekt, heeft met deze titel in één klap meer dan 300 aandelen in portefeuille binnen de sector gezondheidszorg. Positief: de afgelopen vijf jaar weet het fonds de benchmark (de MSCI World Health Care-NR) te verslaan (jaarrendement 5,82% versus 3,77%). De lopende kosten bedragen 0,83% per jaar en na aftrek van de kosten worden de dividenden van de onderliggende aandelen — op jaarbasis ongeveer 1,25% — uitgekeerd, meestal eind juni of begin juli. Dit fonds is geschikt als bouwsteen voor beleggers die zoeken naar een gezond rendement voor de lange termijn en die aandelenrisico kunnen en willen dragen. Bovendien belegt u met dit fonds in bedrijven met bovengemiddelde aandacht voor duurzaamheid en spreidt u ten opzichte van de klassieke sectoren financials en energie die we in veel particuliere portefeuilles zien terugkomen.


UBS MSCI EMU Socially Responsible UCITS ETF

De Union des Banques Suisses is uitgegroeid tot een stevige financiële dienstverlener met ruim US$ 1.000 miljard onder beheer en goede thematische ETF’s. Eén daarvan is het in augustus 2011 gelanceerde MSCI EMU Socially Responsible UCITS ETF. De beleggingen van dit fonds bedragen iets minder dan een miljard, en als we alle varianten van dit fonds (verschillende ISIN) bij elkaar zouden stoppen, bedraagt de pot zo’n 1,5 miljard. Dit bedrag zal naar verwachting toenemen, want diversiteit en beleggen — met een goede spreiding, óók op sociaal vlak — wordt steeds populairder. De primaire doelstelling van het fonds, dat in euro’s noteert, is om de performance van de MSCI EMU NR EUR index te volgen. Dat lukt UBS met verve; ze realiseren zelfs een lichte outperformance. Het dividend, zo’n 2,5% tot 3% per jaar, wordt in februari en augustus uitgekeerd. De (verwachte) lopende kosten zijn 0,22% per jaar. Het fonds belegt in aandelen die hoog scoren op duurzaam ondernemen èn een kleinere CO2-voetafdruk hebben dan hun sectorgenoten. Van Morningstar krijgt het fonds vijf wereldbollen op hun Sustainability Rating. Een interessant fonds voor langetermijnbeleggers die met een zuiver geweten maar zonder gedoe willen beleggen en met hun investeringen een positieve uitwerking willen hebben op het milieu en de maatschappij. Risico, rendement en kosten zijn keurig in balans.

Bepaal wie de winnaar wordt. Breng vóór 1 december uw stem uit via deze link!

 

DE EREGALERIJ

2019 Kempen Orange Fund
2018 Robeco Global Consumer Trends Equities
2017 DeGiro PensioenBeleggen
2016 Robeco Emerging Markets Conservative High Dividend Equities C
2015 iShares Core S&P 500 UCITS ETF
2014 Vanguard S&P 500 UCITS ETF
2013 iShares MSCI Europe Minimum Volatility
2012 Comgest Magellan C
2011 Add Value Fund
2010 Brand New Day Pensioenrekening
2009 Robeco Multi Market Obligatie 09/19
2008 Delta Deelnemingenfonds
2007 BNP Paribas Obam