02 mei 2012

Zo belegt u slim

FiscAlert mei 2012 | jrg 18 nr 5 | p.15

sparen & beleggen

Zo belegt u slim

Tegen de stroom in beleggen wordt bijna altijd beloond. Alleen is dat makkelijker gezegd dan gedaan, want u moet uw emoties wel de baas blijven. Een leidraad voor slim beleggen.

In 2008 plaatsten wij een artikel met de titel ‘Rijk worden? Beleg tegen de stroom in!’. Hierin werd het recept voor succesvol beleggen beschreven: koop aandelen als de koersen laag staan en verkoop ze als de koersen hoog zijn. Dit is de essentie van contrair beleggen. Superbelegger Warren Buffet zei het als volgt: ‘je moet kopen als iedereen wit ziet van angst en verkopen als iedereen rood ziet van de hebzucht.’
De meeste beleggers — particulieren èn professionals — beleggen ‘procyclisch’. Gaat het goed op de beurs, dan stappen ze in. Hoe langer het goed gaat, hoe meer mensen op de rijdende trein springen. Tot het fout gaat en iedereen in paniek de trein weer uit wil. Natuurlijk wilt u van ons horen of de tijd is gekomen om (weer) in te stappen. Dat weten wij net zomin als u. Wat we wel weten is dat procyclisch beleggen menselijk is, en het resultaat vaak tegenvalt.