14 december 2022

Prijsplafond energie pakt voor iedereen anders uit

Met ingang van 1 januari 2023 komt er een prijsplafond voor energie: € 0,40 per kWh elektriciteit tot een verbruik van 2.900 kWh, € 1,45 per kuub gas tot een verbruik van 1.200 kuub gas en € 47,38 per GJ stadswarmte tot een verbruik van 37 GJ. In de praktijk geldt het prijsplafond echter niet bij iedereen tot genoemd maximumverbruik. Dat bevestigt het ministerie na berichtgeving van RTL Nieuws. Het prijsplafond geldt voor heel 2023. Maar omdat veel huishoudens de jaarlijkse energierekening in de loop van het jaar krijgen is het maximale verbruik verdeeld in 2 delen. Een deel vóór en een deel na de jaarlijkse energierekening. Wie in het ene deel van het jaar het plafond niet haalt en in het andere deel eroverheen gaat, kan dat niet met elkaar compenseren.

Lees meer over het prijsplafond, inclusief een rekenvoorbeeld en de antwoorden op veelgestelde vragen, op www.rijksoverheid.nl en op www.nos.nl

UPDATE: De NOS meldt dat volgens vergelijkssite gaslicht.com meer dan 1miljoen huishoudens toch duurder uit zijn dan vóór het prijsplafond. Het verbruik boven het plafond is zoveel duurder dat er per saldo meer betaald moet worden.