01 december 2020

Checklist Zorgverzekering

FiscAlert december 2020 | jrg 26 nr 10 | p.18-19


verzekeren

Checklist Zorgverzekering

Hoe kiest u de beste zorgverzekering voor 2021? Gebruik onze checklist en ga het nieuwe jaar ook financieel gezond van start!


Gemiddeld stijgen de zorgpremies op 1 januari a.s. met 59 euro per jaar. De onderlinge verschillen zijn echter groot. Koploper is de CZ Restitutiepolis, die volgens vergelijkingssite Independer maar liefst 133 euro per jaar duurder wordt. Maar uiteindelijk gaat het niet alleen om wat u betaalt, maar ook om wat u krijgt. Met onze checklist haalt u het maximale uit uw ziektekostenverzekering.


☐ dekking huidige polis

Betaalt u voor zorg die u eigenlijk helemaal niet nodig heeft? Dan is uw zorgverzekering wellicht te uitgebreid. Schat in welke vormen van zorg u komend jaar nodig zou kunnen hebben. Hoe u dat doet? Kijk eens naar wat u de afgelopen jaren aan zorg gebruikt heeft (log in op de site van uw huidige zorgverzekeraar voor een overzicht). Dan ziet u waarschijnlijk wel waar u het komende jaar géén gebruik van zult maken. Bepaal, kortom, of uw zorgverzekering (nog) aansluit bij uw wensen en pas uw dekking zonodig aan.

TIP: Uw huidige verzekeraar geeft waarschijnlijk een overzicht van de veranderingen in de dekking. Bestudeer dat goed!


☐ keuze van de basisverzekering

Het basispakket — dat voor elke in Nederland verzekerde patiënt dezelfde ziektekosten dekt — wordt door de overheid vastgesteld. Desondanks zijn er nog verschillen. Met een naturaverzekering bent u niet in alle gevallen vrij zelf te kiezen naar welke zorgaanbieder u gaat. Heeft u een restitutieverzekering, dan kunt u wel zelf kiezen maar daar betaalt u dan ook meestal iets meer voor. Er zijn ook combinatiepolissen die deze twee vormen combineren. En dan zijn er nog de budgetpolissen. Daarmee bent u extra goedkoop uit, maar wie niet goed oplet, kan met onverwacht hoge kosten te maken krijgen.


☐ aanvullende verzekering