01 december 2022

Checklist Zorgverzekering

FiscAlert december 2022 | jrg 28 nr 10 | p.18-19

verzekeren

Checklist Zorgverzekering

Hoe kiest u de beste zorgverzekering voor 2023? Gebruik onze checklist en ga het nieuwe jaar ook financieel gezond van start!


Zorgverzekeringen worden flink duurder in 2023. De maandpremie voor de basisverzekering stijgt met € 3,60 tot € 18,45 per maand, zo blijkt uit cijfers van vergelijkingssite www.independer.nl. Bij collectief verzekerden is de stijging het grootst door het afschaffen van de collectiviteitskorting voor de basisverzekering. De maandpremie voor de basisverzekering varieert in 2023 van € 122,95 tot € 156,50 in 2023. Maar het gaat niet alleen om wat u betaalt, maar ook om wat u krijgt. Met onze checklist haalt u het maximale uit uw zorgverzekering.

☐ keuze van de basisverzekering
Het basispakket dekt voor elke in Nederland verzekerde patiënt dezelfde zorgkosten. Maar er zijn verschillen in soorten zorgverzekeringen. Bij een naturapolis (en vaak ook bij een combinatiepolis) mag u niet zelf een zorgverlener (huisarts, ziekenhuis, etc.) uitkiezen. Dat kan een nadeel zijn. Daar staat tegenover dat ze wel voordeliger zijn. Bij een restitutiepolis heeft u die keuze wel, maar bent u duurder uit. Ga dus na of de geboden zorg past bij uw behoeften (locaties en zorgaanbieders).

☐ aanvullende verzekering