02 september 2014

DOSSIER: Reparatie Koersplan

FiscAlert september 2014 | jrg 20 nr 7 | p.15-17

verzekeren

DOSSIER: Reparatie Koersplan

In 2013 wonnen de Koersplan-deelnemers die zich hadden aangesloten bij de Stichting Koersplandewegkwijt hun slepende rechtszaak tegen Aegon. Deze zomer werd bekend dat de verzekeraar voor Koersplan en elf andere beleggingsverzekeringen productverbeteringen gaat doorvoeren. Maar wat leveren deze reparaties concreet op?

Tekst: Kapé Breukelaar

In 2004 staken Godfried Sippel en René Boosten voor het eerst de koppen bij elkaar. Ze wilden het opnemen tegen verzekeraar Aegon omdat ze verontwaardigd waren over de schrale rendementen van hun woekerpolissen, maar hadden toen nog geen idee dat ze geschiedenis zouden gaan schrijven. De beide Davids wisten overigens niet waar ze aan begonnen toen ze de strijd met Goliath aangingen. Hun juridische strijd — die negen jaar zou duren — leidde uiteindelijk tot een baanbrekend arrest van de Hoge Raad voor Sippel en Boosten en 30.000 andere gedupeerden.
Het arrest dwingt Aegon 85 procent van de zeer hoge premies voor de overlijdensrisicoverzekering terug te betalen. De verzekeraar kondigde direct aan te zullen gaan kijken naar een passende oplossing voor alle andere deelnemers. Die kwam er, in juni van dit jaar. Het is de vierde (en waarschijnlijk laatste) reparatie van het product Koersplan.

Terugblik
In de jaren negentig van de afgelopen eeuw werden van producten zoals Koersplan, Mixplan en Fiscaalvoordeelplan vele honderdduizenden polissen verkocht door Aegon-dochter Spaarbeleg. Het waren simpele beleggingsverzekeringen. Je spaarde voor de studie van de kinderen of een extra kapitaaltje voor de oude dag, inleggen kon al vanaf 50 gulden (22,69 euro) per maand. Het waren de jaren dat de beurzen stegen en niemand verbaasd was dat de folders prognoserendementen vermeldden van 10 procent of meer, wat uiteraard leidde tot fenomenale eindkapitalen. Wat Spaarbeleg er niet bij vertelde was dat van de inleg eerst een stevig bedrag (tussen de 10 en de 40 procent!) werd ingehouden ten behoeve van de overlijdensrisicoverzekering. Hierdoor groeide het kapitaal veel minder snel dan de argeloze consument verwachtte. Tegenover de ingehouden overlijdensrisicopremie stond een beperkte overlijdensdekking: de betaalde inleg plus een rente van 4 procent per jaar.

Arrest